Octavia 1.4 TSI czy dieselek, co kupić??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • winni77
    RS
    • 2009
    • 2183
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez marcink_1
    Ciekawy jestem ile pali również na krótkich odcinkach powiedzmy tak do 5 km lub krótrzych zanim się rozgrzeje.
    To wszystko jest czcze gadanie, bo korki korkom nie równe a i jak sami wiemy 1.4 TSI nie równy 1.4 TSI i do tego jeszcze wchodzi styl jazdy. Z moich doświadczeń na odcinku 5 km w zimie (temp kolo 0°C) spali od 8 do 14 litrów.
    Mój "Batmobil"

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez darek_wawa
      Cały problem w nowych dieslach to filtry DPF
      demonizujesz, zgłoś się do : http://www.mrmotors.pl/kontakt.php to ci go wytną i będzie po kłopocie.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez winni77
        jak sami wiemy 1.4 TSI nie równy 1.4 TSI
        imo są równe jak... jak nie wiem co
        tyle, że MY jesteśmy bardzo nierówni
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• marcink_1
          Rider
          • 2010
          • 312

Zamieszczone przez szkoda
          Może ktoś z Was napisze mi realnie ile pali ten 1,9 TDI przy prędkości 170 km/h lub w mieście w korkach.
          przeczytaj sobie np. moje i loru posty w topiku spalaniowym to się dowiesz, ile pali w mieście jak się cisnie, przy 170 nie mam pojęcia, bo nie zdazyło mi się jeszcze w ten sposób za jednym pociągnięciem zjechać całego baku

zapewniam Cię, że Twój CAXA potrafi spalić sporo więcej niż te marne 9 litrów, jak chcesz to mogę Ci pokazać :szeroki_usmiech
          więc powinieneś się cieszyć
          Mnie się wydaje, że ciężko zrobić żeby średnie spalanie z odcinka około 15 km wyszło ponad 9l. Jeżeli mówimy o odcinkach do 5km, to może i wyjdzie więcej, bo po ruszeniu z miejsca najwięcej pali do czasu aż sie rozgrzeje. W każdym bąć razie nie pamiętam żeby z jakiejś jazdy komputer wskazał mi więcej jak 9l. Ostatnio nawet specjalnie staram się mocniej przyspieszać, żeby go dobrze sprawdzić. Stwierdzam jednak, że nawet rozpedzanie na trzecim biegu do 100 km/h nie powoduje nadmiernego wzrostu zużycia paliwa. Wydaje mi się, że może nawet jest korzystniejsze szybkie rozpędzenie i później toczenie się ze stałą prędkością niż powolne przyspieszanie.
          Jeżeli chodzi o TDI, to pewnie zawsze będzie mnie dręczył dylemat czy dobrze zrobiłem że go nie kupiłem. No chyba że do mojego uda się założyć gaz, co jest w niedługim czasie bardzo prawdopodobne, to wówczas byłaby pełnia szczęścia.
          Pozdrawia
          Marcin

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Mnie się wydaje, że ciężko zrobić żeby średnie spalanie z odcinka około 15 km wyszło ponad 9l.
            jako poważnych ludzi nie interesuje nas spalanie z takich odcinków tylko conajmniej z baku
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• martinex
              Drive
              • 2009
              • 87

Zamieszczone przez darek_wawa
              Teraz testuję najnowszą Astrę 1.3 CDTI ECOFLEX 95KM, która w cyklu mieszanym miała palić 4.2. Dzisiaj po mieście wyszło mi 8.5 i jestem trochę w szoku Silnik 1.4 TSI wydaje się wiec dosyć dobrą alternatywą pomiędzy akceptowalnym spalaniem i brakiem DPF.
              Obawiam się, że jeżeli masz taki styl jazdy (czyli _normalny_ !) że z Astry wychodzi ci 8.5 litra to licz się z tym, że w TSI będziesz miał tak jak ja 10-12 w mieście.

To tak, żeby nie było że nie ostrzegałem

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

darek_wawa, jak wahasz sie miedzy dieslem 1.9 a 1.4 TSI to ja bym pomyslal o 1.2 TSI.... osiagi podobne (na korzysc 1.2) a spalanie bedzie mniejsze niz w 1.4
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• marcink_1
                  Rider
                  • 2010
                  • 312

Zamieszczone przez rkb
                  darek_wawa, jak wahasz sie miedzy dieslem 1.9 a 1.4 TSI to ja bym pomyslal o 1.2 TSI.... osiagi podobne (na korzysc 1.2) a spalanie bedzie mniejsze niz w 1.4
                  No nie wiem czy 1.2 TSI nie będzie zbytnio odczuwać każdego obciążenia. Teoretycznie moc jest mocą ale pojemność mała. Sam jakbym teraz kupował to pewnie bym go rozważał ale z drugiej strony może lepiej że mam 1.4. Jak naładuję komplet pasażerów i włączę klime to odczuwa się różnicę, a przy 1.2?????

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

marcink_1, ja nie mam problemów na 1.6 które jest słabsze wiec nie wydaje mi się żeby 1.2 sie pocił... tym bardziej ze te silniki sa w Yeti i VW chyba w jakiegos SUVA tez go wsadził turbina robi swoje

Komentarz

• Morgoth
                      L&K
                      • 2010
                      • 1116

lepiej że mam 1.4. Jak naładuję komplet pasażerów i włączę klime to odczuwa się różnicę, a przy 1.2?????
                      Jadąc pod górkę, wyłączasz klimę i auto daje radę
                      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                      G.B.Show

Komentarz

• rkb
                        RS
                        • 2008
                        • 2152
                        • Rapid Spaceback (NH1)
                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

autentyk: jadac w gorach w 4 osoby przy 3 tys obr na 3 biegu pod gorke 1.8 T tez nie przyspieszal z gazem w podlodze

za to chwilowe 99/100

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

Zamieszczone przez rkb
                          ja nie mam problemów na 1.6 które jest słabsze
                          ja wyraznie czuje spadek mocy w moim 1,6 jak wlacze klimatyzacje

Komentarz

• Morgoth
                            L&K
                            • 2010
                            • 1116

Wiadomo, że klima zabiera kilka KM (max do 10 KM) i to się czuje przy małych mocach.
                            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                            G.B.Show

Komentarz

• rkb
                              RS
                              • 2008
                              • 2152
                              • Rapid Spaceback (NH1)
                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Na trasie dla mnie to prawie nie odczuwalne, ale w miescie tak. Szczerze to w 1.8T też bylo czuc w przyspieszeniu ze climatronik chodził

Komentarz

• doctore
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 205

Ja do pewnego momentu to w ogóle nie brałem Octavki pod uwagę. Najpierw jarałem się na diesle bo mało palą. Potem chciałem kupić nowego C-maxa z silnikiem benzynowym 1,6 turbo w automacie ale jak Ford przesunął wprowadzenie tego modelu do sprzedaży z kwietnia na październik sprawa upadła. Następnie na tapecie była Mazda 3 w benzynie 2 litry i w automacie aż w końcu zajrzałem na stronę skody i już wtedy wiedziałem. Decyzja padła na O2 FL liftback ELEGANCE 1,4 TSI + DSG. Szkodnika będę odbierać we wrześniu i mam nadzieję, że wybór był dobry.
                                Co do ceny: na pewno polecam Danielcia - można z nim dogadać się. Polecam także tę firmę: http://leasing.otomoto.pl/index.php - proponują bardzo dobre ceny (nie można kupić za gotówkę tylko w kredycie albo w leasingu.
                                Ja osobiście wytargowałem dobrą cenę w 3-mieście i co najważniejsze dla mnie że na miejscu, nie muszę nigdzie jechać na południe kraju.
                                Z doświadczenia muszę Wam powiedzieć: jak idziecie kupować samochód to nie w krótkich spodenkach i w tenisówkach a gdy już jesteście do rozmowy przygotowani co do wyposażenia i ceny jaką chcecie zapłacić (w granicach rozsądku) to rozmowa zaczyna toczyć się na innej płaszczyźnie. :wink:
                                Życzę wszystkim udanych zakupów.
                                Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.

Komentarz

• karpecik
                                  Rider
                                  • 2004
                                  • 279

Zamieszczone przez leszekmw
                                  karpecik, w mieście warszawa :?: :?: :?:
                                  Oczywiście, że tak. Mnie to nie dziwi.
                                  Nasza Octavia 1.4TSI DSG pali na trasie do 5.5 l/100km (Warszawa-Kozienice -Rzeszów), a w Wawie do 7.5 l/100km. Ta skrzynia DSG to mistrzostwo świata..
                                  A propo spalania: mój kuzyn, w czasach słusznie zapomnianych, miał Poloneza. I nikt mi nie uwierzy, że auto na trasie paliło mu w okolicach 5.5 l/100km. Dam wam e-mail do niego w Chicago to wam napisze. Sprzedał potem Poldka wujowi, któremu nigdy nie udało się zejść poniżej 8 l/100km na trasie. Technika jazdy...

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez karpecik
                                    auto na trasie paliło mu w okolicach 5.5 l/100km
                                    Zamieszczone przez karpecik
                                    Technika jazdy...
                                    e tam, wystarczy się po prostu potwornie wlec, nic nie wyprzedzać etc. nie wiem czy to ma wiele wspólnego z techniką, ale z silnymi nerwami i nieprzejmowaniem się innymi na pewno

poza tym w czasach słusznie zapomnianych, jak się leciało np. z Torunia do Warszawy to było święto jak się cos mijało po drodze
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• marcink_1
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 312

Czyżby spalanie zmniejszała skrzynia biegów. Przecież na ręcznej też chyba można tak samo jechać?

Komentarz

• winni77
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2183
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

e tam, wystarczy się po prostu potwornie wlec, nic nie wyprzedzać etc. nie wiem czy to ma wiele wspólnego z techniką, ale z silnymi nerwami i nieprzejmowaniem się innymi na pewno
                                        lub wlec się za tirem, a jak jeszcze masz się DSG+aktywny tempomat, to w ogóle bajka. Mnie na autostradzie komputer pokazywał 4l/100 jak ciągnąłem się za TIRem :lol:
                                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Czyżby spalanie zmniejszała skrzynia biegów. Przecież na ręcznej też chyba można tak samo jechać?
                                          można, ale z reguły nie chce Ci się tak bardzo mieszać biegami jak to robi automat i na przykład wrzucać przy każdym puszczeniu gazu najwyższego biegu, przełączać co 2 itp. poza tym w 1,4 automat jest 7b.
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Zamieszczone przez rkb
                                            Na trasie dla mnie to prawie nie odczuwalne
                                            a toś mnie bracie ubawił.. :szeroki_usmiech ...
                                            no chyba że faktycznie typowy psj.
                                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• rkb
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2152
                                              • Rapid Spaceback (NH1)
                                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                              Zamieszczone przez rkb
                                              Na trasie dla mnie to prawie nie odczuwalne
                                              a toś mnie bracie ubawił.. :szeroki_usmiech ...
                                              no chyba że faktycznie typowy psj.
                                              Nie jezdze szybciej niz 120, chyba ze po autostradzie, dlatego kupilem sobie taki samochod

Komentarz

• marcink_1
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 312

można, ale z reguły nie chce Ci się tak bardzo mieszać biegami jak to robi automat i na przykład wrzucać przy każdym puszczeniu gazu najwyższego biegu, przełączać co 2 itp. poza tym w 1,4 automat jest 7b.
                                                Pewnie teraz gdybym kupował to pomyslałbym o skrzyni DSG i światłach ksenonowych. Dla mnie to 6 biegów to o jeden za dużo. Jak w ciągniku. Nieraz z trójki odrazu przeżucam na szustkę, a z czwórki to juz prawie zawsze. Piątkę wykorzystuję tylko jak jadę dłuższy odcinek z prędkością około 70 km/h, bo przy 80 km/h to już można śmiało jechać na szustym biegu.
                                                Jeżeli chodzi o światła, to wydaje mi się że octavia II FL ma kiepskie. Może trzeba je podregulować, może zmienić żarówki, ale pewnie to wiele nie pomoże.
                                                Ciekawe ile by kosztowało założenie orginalnych ksenonów i jakie przeróbki by trzeba zrobić?

Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeżeli chodzi o światła, to wydaje mi się że octavia II FL ma kiepskie. Może trzeba je podregulować, może zmienić żarówki, ale pewnie to wiele nie pomoże.
                                                  trochę pomoże
                                                  iekawe ile by kosztowało założenie orginalnych ksenonów i jakie przeróbki by trzeba zrobić?
                                                  po poszukaj bo jest na forum info co i jak przerobić pod zenonki i orientacyjne koszta.
                                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 362

Pewnie teraz gdybym kupował to pomyslałbym o skrzyni DSG i światłach ksenonowych. Dla mnie to 6 biegów to o jeden za dużo. Jak w ciągniku. Nieraz z trójki odrazu przeżucam na szustkę, a z czwórki to juz prawie zawsze. Piątkę wykorzystuję tylko jak jadę dłuższy odcinek z prędkością około 70 km/h, bo przy 80 km/h to już można śmiało jechać na szustym biegu.
                                                    Ciekawe ile by kosztowało założenie orginalnych ksenonów i jakie przeróbki by trzeba zrobić?

Pozdrawiam
                                                    Marcin

A ja bym DSG nei kupił, tylko z jednej przyczyny, 8 tys drogą nie chodzi.. to jest w moim przypadku 2lata jazdy za free. Gdyby była tańsza, chętnie..

Komentarz

Pracuję...